Türkiye’nin iki Selçuklu Kervansarayının bulunduğu tek ilçesi olan Bünyan, Selçuklu Döneminde kuruldu. Prof.Dr.Mikail Bayram’ın verdiği bilgilere göre, Bünyan’a ilk yerleşenler Evhaüddin-i Kirmani’nin talebelerinden olan Muhammed El- Alai’nin torunlarıdır. Bu tarih 1204- 1210 yılları arasıdır.
Bünyan’ın Sultanhanı Mahallesinde bulunan ve Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubat zamanında 1232-1236 yılları
arasında yapılan Sultan Hanı ile yine 1. Alaaddin Keykubat dönemi eserlerinden olan ve avlu kısmı Atabey Celaleddin Karatay tarafından yaptırıldığı için onun adıyla anılan Karatay Kervansarayı, ilçemizin tarihi göç yolları üzerinde bulunduğunu göstermektedir. Bünyan’ın Türk hakimiyeti dönemindeki tarihini aydınlatacak en önemli yapılardan biri m.1333 yılında Uygur Türklerinden Tac-ı kızıl oğlu Emir Zahireddin Mahmut tarafından yaptırılmış olan Bünyan Ulu Camii’dir.
Birbirinden değerli üç Selçuklu eseri elbette Bünyan’ın eşsiz incileri olarak ayaktadır ve Bünyan’ın “Selçuklu şehri Bünyan” sıfatıyla anılmasını sağlamaktadır.
Bünyan Belediye Meclisi 2 Eylül 2024 pazartesi günü yapmış olduğu toplantıda Bünyan Belediyesinin yeni logosu olarak çift başlı Selçuklu kartalının uygun olduğu kanaatine varmış ve meclis üyelerimizin tamamının oy birliği ile bu karar alınmıştır. Selçuklu Devletinin sembolü olan çift başlı kartal motifinin içerisine yine Selçukludan kalan Bünyan halısının motiflerinden biri işlenmiştir. Ayrıca Bünyan halılarında görülen Selçuklu yıldızı ile Bünyanımızı temsil eden gilaburumuza da logoda yer verilmiştir. Kartalın alt teleklerinde Bünyan Cam Seyir Terasından izler sezinlenmektedir. Üstteki kale motifleri ise Bünyanımızın Selçukludan beri Türklüğün yıkılmaz bir kalesi olarak bu yüksek burçlara kurulduğunu anlatmaktadır.
Oldukça estetik bir tasarım olarak yeni logomuzun Bünyanımızın tanıtımında önemli olduğunu düşünüyoruz. Tarihimize, kültürümüze ve medeniyetimize ait olan bu logonun Bünyanımıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyoruz.